Evolutie spel
‘De natuur als uitvinder’ is nu verkrijgbaar.
Ga voor meer informatie of om het boek te bestellen naar:
www.denatuuralsuitvinder.nl

Speel het spel

Met dit spel kun je zelf de evolutie bepalen van de Pythor, een organisme dat is gebaseerd op de Pythagoras boom.

Een Pythor bestaat uit een Y met aan het einde van zijn twee takken weer een Y, maar dan iets kleiner, enzovoorts. Een Pythor heeft een aantal eigenschappen (genen) die gevarieerd (gemuteerd) kunnen worden. Deze bestaan uit:

– het aantal keren dat op een Y een Y wordt gezet ofwel de diepte (waarde tussen 1 en 15)

– de factor waarmee de linkertak kleiner wordt (percentage tussen 10% en 90%)

– de factor waarmee de rechtertak kleiner wordt (percentage tussen 10% en 90%)

– de hoek met de stam van de linkertak (tussen 0 en 360 graden)

– de hoek met de stam van de rechtertak (tussen 0 en 360 graden)

 

Op het scherm zie je linksboven de oerouder van de Pythors. Ook zie je de 10 kinderen van de oer-Pythor. Deze hebben allemaal één gemuteerd gen. Door op één van de kinderen te klikken selecteer je deze als nieuwe ouder en worden zijn 10 kinderen getoond op het scherm. Je kunt zo doorgaan met selecteren totdat je de voor jou perfecte Pythor hebt ontworpen. Rechts naast de ouder-Pythor zie je de waarden van zijn genen.

 

Als je Pythor niet snel genoeg evolueerd kun je hem nog extra muteren door op de knop “muteer” te klikken. Er verschijnt dan een muteerscherm met daarop je huidige ouder-Pythor.
 

Je kunt nu met de knoppen zelf de waarden van de genen instellen. Je resultaat kun je bewonderen door op de knop “toon mutatie” te klikken. Wil je het helemaal aan het toeval overlaten, klik dan op de knop “random”. De genen worden dan willekeurig gemuteerd en de nieuwe ouder getoond. Tip: klik eens een aantal keren op deze knop en kijk wat er gebeurt!

Als je tevreden bent klik je op de knop “klaar!”. Het muteerscherm sluit dan en de door jou ontworpen nieuwe Pythor verschijnt als ouder op het scherm en worden ook weer zijn 10 kinderen getoond. Je kunt het muteerscherm ook sluiten en de mutatie negeren door op het kruisje rechtboven te klikken.

Succes!

Speel het spel

Bionica innovatie en Expertise Centrum
E: info@bionicacentrum.nl
T: 06 - 22 79 71 84